*Wat tips die wij als fokker belangrijk vinden voor als u een kitten gaat aanschaffen*•KOOP NOOIT EEN KITTEN DAT AL GECASTREERD OF GESTERILISEERD BIJ DE FOKKER WEGGAAT!!!


•Het kitten moet wel kitten kunnen zijn, WIJ VINDEN HET DIERENMISHANDELING!!!


•Als je gaat kijken naar een kitten, dit geldt voor elk ras niet alleen de Ragdoll, na telefonische afspraak vraag je af hoe het gesprek met de fokker verliep, hoe komt de fokker over?


•Bij aankomst bij fokker kijk naar de omgeving. (Leefsituatie)


•Hoe word je ontvangen?


•Kijk of er ontsmettingsmiddel gebruikt wordt voordat je met je schoenen naar binnen mag, dit i.v.m.  allerlei bacteriën die je onder je zolen mee naar binnen kan dragen.


•Zijn de kittens ouder dan 3 weken, zodat moeder en kittens de 1e 3 weken lekker tot rust zijn gekomen voor in hun een rustige veilige omgeving. Zo werken wij als cattery, de 1e 3 weken geen bezoek voor moeder en kittens!


•Kijk, mochten er meer katten zijn, hoe deze op je reageren. Vluchten ze weg of komen ze nieuwsgierig naar je kijken, kortom is het een sociale roedel.


•Wordt er met desinfecterende doekjes of zeep gewerkt om je handen te ontsmetten; jonge kittens zijn overgevoelig voor bacteriën en voorkomen is beter dan genezen.


•Beslis zeker niet te impulsief, want alle kittens zijn leuk, lief en schattig.


•Wil je perse een bepaalde kleur, blue of juist seal, hou je daar dan ook aan vast en laat je niet ompraten door de fokker om toch voor een andere kleur te gaan. Wij werken samen met ook goede en gerenommeerde fokkers die misschien wel die kleur hebben en we sturen je graag door naar die andere fokker; wij zien hen niet als concurrent maar als collega fokker.


•Vraag of je heel de cattery mag zien, alle kamers waar de katten verblijven, zodat je een goede indruk krijgt waar jouw kitten de eerste belangrijke 4 maanden van zijn leven doorbrengt.


•Vraag altijd naar de papieren van de katten ter inzage, let op of ook alle katten hun jaarlijkse enting hebben gehad, dit gebeurt jammer genoeg niet altijd.


•Bij twijfel eerst even laten bezinken voor je een kitten bespreekt en aanbetaalt, want je neemt een levend wezen in huis dat deel van je gezin gaat uitmaken en waar je normaal gesproken 15 tot 20 jaar voor gaat zorgen.


•Mocht je beslissen om een kitten te bespreken, vraag dan naar de testuitslagen van de ouderdieren. Mocht de vader niet aanwezig zijn, bij elke cattery zijn de testuitslagen overlegbaar want die krijgt men mee mocht de poes bij een andere fokker gedekt zijn. Vraag ook altijd of er een fokverbod op het dier zit. Misschien besluit je later wel dat je een nestje wil. Zolang het ras maar zuiver en in goede lijnen word gefokt hebben wij daar geen bezwaar tegen. Verschillende fokkers vragen een meerprijs voor het kitten als je er een nestje mee wil. Daar heeft elke fokker zijn eigen voorwaarde voor.

Wij hebben een chiplezer, zodat wij altijd aan kunnen tonen dat de testuitslagen overeenkomen met de ouders; op de testuitslagen staan de chipnummers. Er wordt hier vaak mee  gesjoemeld.


•Als je een nestje wil fokken doe het dan volgens de regels. Laat je dier testen op PKD, HCM Felv en Fif en doe een bloedgroepbepaling. Zoek een kater die ook recent getest is en een bloedgroepbepaling heeft.


•Mocht je beslissen om een kitten te nemen spreek duidelijk een aanbetaling af en zorg dat dit via officieel aanbetaling contract gaat. 


•Spreek duidelijk de datum af wanneer je het kitten kunt ophalen, bij ons is dat overdag, liefst ‘s morgens zodat het kitten niet direct de nacht ingaat en hij overdag zijn nieuwe omgeving al kan ontdekken.


•Zorg ervoor dat je een officiële verkoopovereenkomst met garantiebepalingen krijgt, die ook zeker door de fokker getekend is. Wij werken met officiële garantiebepalingen. Dit houdt in, dat er een levenslange garantie is op erfelijke aandoeningen en op afwijkingen die onder een fokkersfout vallen en waar wij dan verantwoordelijk voor zijn. Hier geldt dan ook weer dat niet iedere fokker dit doet, is niet goed of slecht, maar gewoon hoe belangrijk vindt je het.


•Een ragdoll kitten is een vrij kostbare uitgave; de prijzen kunnen enorm variëren.Dit hangt van verschillende factoren af, wel of geen stamboom, de investeringen die een fokker doet voor de Ragdolls etc. Veel mensen denken dat je als fokker slapend rijk word bij de verkoop van kittens. Niets is minder waar, je hebt dierenarts kosten, voeding, uitgaven voor een dekking bij een ' vreemde kater '.

Natuurlijk zal je op bijvoorbeeld marktplaats een kitten kunnen aanschaffen voor een lager bedrag, maar dan heb je vaak geen garantie om ergens op terug te kunnen vallen zodra er iets mis is met het kitten.

Er worden ook kittens verkocht waarvan de ouders geen stamboom hebben. Je weet dan niet of het de echte ouders zijn.•Wij raden mensen altijd aan een kitten pas mee te nemen wanneer hij volledig geënt en gechipt is.  Eerder mag hij bij ons het huis niet verlaten zodat wij weten dat er gezonde en sociale kittens naar hun nieuwe baasjes gaan. DUS LET EROP en kijk in het dierenpaspoort of het kitten ook daadwerkelijk alles heeft gehad, zodat er pas een jaar later een volgende enting gegeven hoeft te worden.


•Zorg ervoor dat je bij de fokker bekend blijft, door al je gegevens GOED door te geven. Mocht de fokker je ooit nodig hebben dat hij je dan ook kan bereiken. Een zorgvuldige fokker houdt een goede administratie bij.


•Maak afspraken met de fokker dat je op afspraak te allen tijde kunt komen kijken hoe het met je kitten gaat voordat je hem definitief mee naar huis neemt, zodat je ook een beetje de ontwikkeling kan volgen van je kitten. Wij zetten foto’s op een USB-stick vanaf de geboorte tot het kitten bij ons weggaat voor de kittenkoper.


•Mocht een cattery een website hebben, dan is het natuurlijk ook altijd leuk om na een tijdje iets in het gastenboek te schrijven. Altijd goed om te horen voor een fokker hoe een kitten zich heeft ontwikkeld en hoe zijn karakter is geworden.


•Maak altijd een afspraak met de fokker, dat mocht je om een of andere redenen je poes of kater weg moeten doen, deze dan naar de cattery teruggaat en zij zorg zullen dragen voor een goed herplaats adres, zodat het geen kat of poes gaat worden van 10 verschillende eigenaren. Wij hebben dit opgenomen in onze verkoopovereenkomst.


•Voor ons is het extreem belangrijk dat het kitten goed terecht komt. Wanneer de nieuwe eigenaar het kitten komt ophalen, krijgt hij/zij het volgende mee:

- Een nieuwe kattenbak

- Een zak kattengrit waar het kitten aan is gewend

- Een nieuwe reisbench

- Een krabpaaltje

- Een heleboel speeltjes

- Een matje met speeltjes er aan

- Kopiën van de stambomen en testuitslagen van de ouders

Door middel van al deze dingen die wij meegeven, willen wij dat het kitten een fijne en goede start krijgt in zijn/ haar nieuwe huis.


•Mochten er nog verdere vragen zijn, u kunt ons altijd mailen of bellen wij staan u graag te woord!  Cor enLode                    


------------------------------------------------------Uiterlijk van de ragdoll
De Ragdoll behoort tot één van de grootste gedomesticeerde kattenrassen.

Katers kunnen een gewicht bereiken tussen 6,5 en 10 kg. Poezen zijn iets lichter en wegen gemiddeld 2.5 kg lichter.


Ragdolls hebben grote blauwe ovaalvormige ogen. De oren hebben pluimpjes binnenin. De voetzooltjes zijn ook voorzien van prachtige pluimpjes.


De Ragdoll is een halflangharige kat met een zijdezachte, niet klittende vacht die slechts één tot tweemaal per week een grondige kambeurt verlangt.


De pointed Ragdoll vertoont een siamees patroon met donkere punten op het masker, de oren, de staart, en de poten, welke steeds gecombineerd is met een blauwe oogkleur.

De mink Ragdolls hebben een donkerdere lichaamskleur, gecombineerd met een grijze tot donkerblauwe oogkleur, maar de ideale oogkleur voor een mink is blauw/groen, beter gekend als aqua.


Sepia Ragdolls zijn nog iets donkerder en hebben een dubbel mink gen. Zij geven in combinatie met een pointed Ragdoll allemaal mink Ragdoll kittens.


De solid of self colored Ragdoll, ook non pointed Ragdoll genoemd, heeft een donkere vachtkleur gecombineerd met een groene, oranje, gouden of zelfs odd eyed oogkleur.Vachttekening en kleuren


Hieronder volgt al een uitleg over de vachttekeningen en kleuren bij de pointed Ragdolls. De Ragdoll bestaat in 3 verschillende vachttekeningen, 4 traditionele kleuren en verschillende nieuwe kleuren.


De drie vachtekeningen zijn :  colourpoint, mitted en bicolor.

De tratitionele kleuren zijn :  blue, seal, chocolate en lilac. Chocolates en lilacs zijn zeldzaam.


Omdat het tot 3 à 4 jaar kan duren voordat de Ragdoll zijn definitieve vachttekening en kleur bereikt, is het heel gemakkelijk om lichte seals  aan te zien voor chocolates en een hele lichte blue kan ook verkeerd geïnterpreteerd worden als lilac.


De nieuwere kleuren zijn flame (red), cream, tortie en lynx. Lynx is een andere benaming voor tabby en wordt beschouwd als een toevoeging bij elk van de andere kleuren. Een lynx tortie wordt torbie genoemd.Waarop letten als je een kitten koopt