Ragdoll Cattery
Je wilt een nestje fokken
Tips voor fokken van een nestje.
* Zorg dat je poes getest is op PKD-HCM-FeLV-FIF en bloedgroep. Dit is erg belangrijk om te weten omdat daar toch enkele consequenties aan zitten. Met name een poes met bloedgroep B moet gedekt worden door een kater met bloedgroep B. Zo mag een kater met bloedgroep B alle poezen dekken. Dus mocht je geen bloedgroep bepaling hebben van je poes dan is het beste om een kater te gebruiken met bloedgroep B.
Vraag ook altijd kopieën van de testuitslagen van de kater zodat je eventuele kopers van een kitten de uitslagen kunt laten zien dat de kittens voortkomen uit geteste ouders. De gemiddelde draagtijd van de poes is 63 dagen. Begin te tellen vanaf de 2e dag dat de poes bij de kater is geweest. (Dit is hoe wij het doen) Wil jij het op een andere manier doen is niet goed of fout maar dit zijn gewoon tips uit onze ervaring.
* Dan beginnen de 63 spannende dagen.
Wij willen ook wat tips geven om je voor te bereiden op de bevalling van de poes.
Waar je zoal voor moet zorgen dat je op alles bent voorbereid.
Zorg voor een rustige omgeving waar je jouw poes wil laten bevallen.
Zorg dat je het telefoon nummer hebt van dierenarts die je 24 uur kunt bereiken.
Leg ook wat schone handdoeken klaar binnen handbereik.
Een warmte lamp is en kan ook heel nuttig zijn want de ideale temperatuur is 27 graden. Dit kun je van te voren al instellen door een thermometer op de bodem van de werpkist te leggen en de hoogte van de lamp te bepalen.
Leg papier en pen klaar om de gegevens op te schrijven van het geboren kitten.
Dus een weegschaal is dus ook belangrijk zodat je weet wat het kitten weegt bij geboorte.
Na de geboorte van het 1e kitten zal ook direct de moedermelk productie opgang komen controleer of moederpoes melk (zog) heeft.Dit kun je doen door zachtjes in een van de tepels te knijpen.
Als het kitten droog is nadat de moederpoes het kitten droog heeft gelikt merk het kitten even zodat je weet wie wie is om het gewicht van het kitten bij te houden wij doen dit met een puntje nagellak op een van de pootjes (dus meerdere kleurtjes in huis hebben is wel makkelijk.
Kijk ook of alle placenta's mee zijn gekomen; zo niet vertel dat dan ook aan dierenarts die wij altijd na de bevalling laten komen om moederpoes en de kittens te laten controleren.
Leg ook desinfecterende doekjes klaar zodat je jouw handen schoon en bacterie vrij zijn want kittens zijn zo vatbaar voor elke bacterie, voorkomen beter dan genezen.
Probeer te zien of het kitten poept als de moederpoes haar aan het likken is. (Echt moeilijk te zien maar wij proberen er wel erg op te letten) Na dit alles en de poes is klaar met de bevalling zie je wel aan de kittens of je de verwarmingslamp aan of uitlaat. Dit merk je als de kittens uit elkaar gaan liggen is het zeker niet te koud, eerder te warm. Gaan ze dicht op elkaar liggen en piepen, controleer even de temperatuur in de werpkist.
Als je denkt dat de poes klaar is laat dan even dierenarts komen die kan meestal dan voelen of er eventueel nog een kitten zit. Als dat niet het geval is zal hij de moederpoes een injectie geven zodat de eventuele achter gebleven placenta's uit de baarmoeder gaan komen. Deze injectie zorgt er ook voor dat de baarmoeder ook weer netjes gaat sluiten, want mocht de baarmoeder te lang openstaan heb je kans op een baarmoeder ontsteking hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen.
En dan gaan de 16 schattige weken beginnen.
Wat wij doen, elke ochtend de kittens wegen om te kijken of ze aankomen. De 1e dag vallen de kittens meestal af, dit is niet iets voor in paniek te raken maar de 2e dag moeten ze dan wel weer aankomen.
Mocht het geval zijn dat je kittens bij zou moeten voeren, dan is er hele goede vervanging van moedermelk verkrijgbaar. Hier zitten veel ingrediënten in die goed zijn voor het kitten je zal zien dat ze direct paar gram aankomen en daarna weer iets afvallen maar dat is minimaal.
Wij laten de 1e drie weken moeder en de kittens lekker met rust op onze speciale kraamkamer.
Dus moeder en kittens ontvangen de 1e drie weken geen visite. Maar dat is ieder zijn eigen keuze dit doen wij dan ook weer speciaal omdat de kleintjes zo kwetsbaar zijn.
We beginnen langzaam na 3 weken met mousse voor de kittens zodat ze al beetje aan vast voer gaan wennen.
De moederpoes zetten wij vanaf 3 weken na de dekking ook op kittenbrok van Prins en zakjes kittenvlees van Royal Canin dit omdat daar veel grondstoffen inzitten voor zwangere poes.
Na 3 weken gaan ze naar beneden, waar ze dan kennis gaan maken met de rest van de roedel.
We houden totdat ze hier weggaan het gewicht van de kittens in de gaten.
Ze gaan geënt en gechipt weg naar hun nieuwe baasje.
Wij werken zelf met officiële contracten zoals aanbetaling,koopcontract en schriftelijke garantie wat dat inhoudt kan je altijd even opvragen bij ons.
We laten ze enten bij 12 weken en 15 weken waar ze dan ook worden voorzien van een chip.
En na 16 weken gaan de kittens hier weg. Bij ons krijgen de nieuwe baasjes alle officiële papieren mee zowel van de vader en moeder van het kitten, een kattenbak een reisbench,een zak kattenbakgrit en een USB stick met foto's vanaf geboorte totdat ze hier weggaan.
Nou wij hopen dat je iets met onze tips kunt; voor mocht je ooit een nestje willen fokken mag je ons ook altijd bellen. Wil je iets weten en kunnen we je daarbij helpen, dan doen we dat met liefde en plezier we weten wat voor prachtige hobby het is echt een verslaving, maar wat wil je met zo'n geweldig ras De Ragdoll.